5 Tips om kinderen meer te laten lezen

Lezen is een moeilijk punt in het basisonderwijs. Veel kinderen gaan het lezen van boeken uit de weg, omdat er veel andere dingen een stuk leuker zijn. Lekker gamen, bijvoorbeeld, of surfen over internet. Hoe kun je als leerkracht en als ouder nu zorgen dat kinderen toch meer gaan lezen? Het heeft ermee te maken dat lezen aantrekkelijk moet zijn.

We geven je graag 5 tips om kinderen meer aan het lezen te krijgen.

 

Maak een lekkere leeshoek

Een leeshoek met een warme, welkome uitstraling kan veel verschil maken. Zorg voor een lekkere bank, een poef, een kast vol met spannende en mooie boeken, aangekleed met posters. Een kop thee erbij om het af te maken.

Een lekkere leeshoek is uitnodigend en zal kinderen vaak aantrekken. De stap om een boek te pakken en te gaan zitten is een stuk minder groot.

Kinderen laten lezen plank 1

 

Laat kinderen over hun boek vertellen

Niets werkt zo goed als kinderen zelf andere kinderen te laten overtuigen. Kinderen hebben allemaal wel een favoriet boek. Als ze de kans krijgen om daar met meer passie over te praten, kunnen ze vriendjes en vriendinnetjes aansteken om hetzelfde boek te gaan lezen. Een boekenbeurt kan hier de oplossing voor zijn. Een boekenbeurt kan aantrekkelijker gemaakt worden door het geven van een diapresentatie, waarin fragmenten van het boek worden afgewisseld door afbeeldingen en filmpjes passend bij het thema.

 

Doe zelf goed voor

Als leerkracht, maar ook als ouder, speel je een belangrijk voorbeeld voor je kind. Door zelf te laten zien dat je kunt genieten van een boek – wat je allemaal mee kan maken met een boek! – zullen kinderen eerder geneigd zijn het een kans te geven. Je kunt met enthousiasme vertellen over je boek, maar als leerkracht ook boeken in de klas behandelen (al dan niet met een presentatie) en kinderen op die manier enthousiast maken om het ook te gaan lezen.

 

Zorg regelmatig voor nieuwe boeken

Boeken komen meerdere keren per jaar uit. Houd de uitgeverijen goed in de gaten en zorg dat er voor iedere leerling regelmatig nieuw of vers leesvoer is. Als school kun je hiervoor de samenwerking met de bibliotheek aangaan.

Nieuwe boeken zorgen voor verfrissing in de leeshoek, maar voeren ook de druk op bij andere boeken die weer worden geruild. Als je het wil lezen, moet je snel zijn, want over een maand zijn de boeken weer weg.

Kinderen laten lezen plank 2

 

Werk met thema’s

Thema’s kunnen nieuwe deuren openen. Een thema starten over ruimtevaart zal veel boeken opleveren die daarover gaan. Hetzelfde geldt over landen, dieren of andere beroepen. Wees er wel alert op dat een thema niet iedereen hoeft aan te spreken. Voor kinderen die ruimtevaart helemaal niets vinden, moet het geen straf worden om te gaan lezen. Laat hen gewoon lekker boeken lezen over paarden, griezelverhalen of sport. Het doel is immers dat er gelezen moet worden.

 

Onthoud: er zijn er altijd die niet willen lezen

Het kan soms frustrerend zijn, maar er zijn altijd kinderen die met geen stok aan het lezen te krijgen zijn. Dat zal je als ouder en als leerkracht beter kunnen accepteren, dan dat je de strijd aan gaat. De strijd aangaan zal vroeg of laat je eigen plezier aantasten en dat zal effect krijgen op andere kinderen. Accepteer dat niet iedereen aan het lezen te krijgen is. Focus je liever op de kinderen die dat wel doen. Hun plezier staat voorop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *